HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925

HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 house a by autori

HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 house a by autori 1

HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 house a by autori 4

After House B was completed in 2010, as an office and studio space with guest apartments for various workshops and other creative activities, House A was completed in 2012 as a guest house with apartments and communal spaces for relaxation and socialization.

The new program of the guest house, consisting of communal dining room with a porch, two salons, master apartment, kitchen and toilets on the ground level, five apartments and a terrace on the upper level and a wine cellar with a club space in the underground, was quite different from the previous ground floor family house.

Architects met this challenge by concentrating all of the activities and views in one central space on the ground level, from which the rest of spaces derive in a sort of free flow. Such central space was achieved by subtraction of a previously enclosed service room, at the center of the house and addition of a porch to the exterior. In this way architects created an open central space to contain a dining room, acting as a transitory area between the exterior and the interior of the house, offering a balance between private and social activities.

The treatment of the internal furnishings and finishes, establishes a connection between contemporary life style and continuity of traditional ambient through fresh interpretations of inherited elements of interior and decoration. In the newly added spaces, such as apartments on the upper floor, architects maintained affinity to the local context by creating simple bright spaces with some curious detailing, such as a swing or a ladder, which one may encounter in the one of the apartments, adding charm to the otherwise humble vernacular ambient.

HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 house a by autori 5

HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 house a by autori 7

HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 HOUSE A | ADAPTATION OF NOVAKOV FAMILY HOUSE, FROM THE YEAR 1925 house a by autori 9

name of the project:
House A – Adaptation of Novakov family house, from the year 1925.
Cultural – tourist complex “Terra Panonica“

architects:
Studio “AUTORI”
Dipl.Ing.Arch. Dijana Novakovic
Dipl.Ing.Arch. Maja Trbovic
Dipl.Ing.Arch. Aleksandra Nikitin
M.Arch. Dušan Nenadovic

collaborators:
Ljiljana Rodic – Bodrožic

structural:
Mega Plus, Belgrade, Serbia

project year:
2011 / completed: 2012

location:
Svetog Save 25, Mokrin, Kikinda, Serbia

project area:
560m2

site area:
3500m2

photographs:
Mina Pišcevc

More information at www.autori.rs

SOCIAL WORLD